Tyndalisept – nowość na rynku UE do gardła i jamy ustnej z bakteriami tyndalizowanymi
Szukasz wyrobu medycznego, który łączy w sobie skuteczność, bezpieczeństwo i innowacyjną formułę? Chcesz wprowadzić na rynek gotowy wyrób (private label) tworzący zupełnie nową grupę produktów do gardła i jamy ustnej?
Przedstawiamy wyrób medyczny – spray do gardła z tyndalizowanymi bakteriami kwasu mlekowego.
Produkt jest dostępny w formule private label i tworzy na polskim rynku nową grupę wyrobów medycznych do gardła i jamy ustnej. Wykorzystując proces tyndalizacji*, bakterie kwasu mlekowego Lacticaseibacillus rhamnosus HA-111 zawarte w wyrobie wykazują cenne właściwości, ale ze zwiększonym bezpieczeństwem stosowania.
Produkt smart – wsparcie w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej
Spray na gardło Tyndalisept skutecznie łagodzi podrażnienia oraz dyskomfort związany z występowaniem objawów stanów zapalnych w jamie ustnej, gardle oraz migdałków.
W jaki sposób działa nasz produkt?
Spray ma właściwości powlekające – na powierzchni błony śluzowej tworzy ochronny film będący barierą dla drobnoustrojów chorobotwórczych. Poprzez mechanizm konkurencji blokuje wnikanie patogenów na błonę śluzową, dzięki czemu ogranicza ich kolonizację, wspomaga naturalny proces leczenia stanów zapalnych i przywrócenie prawidłowej mikroflory jamy ustnej i gardła.
Dodatkowo nawilża jamę ustną oraz gardło utrzymując elastyczność błon śluzowych, dzięki czemu eliminuje dyskomfort związany z suchością jamy ustnej i podrażnieniami spowodowanymi suchym, zanieczyszczonym powietrzem. Pacjent odczuwa zmniejszenie uczucia bólu i odruchu kaszlu.
Spray ma przyjemny smak (malina-mięta) i nie zawiera cukru. Odpowiedzialny za słodki smak ksylitol dodatkowo zmniejsza ryzyko próchnicy.
Może być z powodzeniem stosowany przez całą rodzinę, również przez dzieci od 3 roku życia. Opinie naszych najmłodszych „testerów” mówią, że spray „jest pyszny i smakuje jak cukierki”😉
Dlaczego tyndalizowane bakterie w sprayu na gardło?
Tyndalizowane (inaktywowane, nieżywe) bakterie kwasu mlekowego to nowy, wystandaryzowany składnik o udowodnionych właściwościach m.in. ogranicza kolonizację drobnoustrojów patogennych, co zapewnia lepsze warunki do regeneracji błony śluzowej gardła i jamy ustnej.
Dzięki procesowi tyndalizacji produkt jest łatwiejszy w standaryzacji, transporcie oraz przechowywaniu – nie wymaga specjalnych warunków termicznych, jego temperatura przechowywania to 15 – 25 stopni Celsjusza. W efekcie wyrób może być eksponowany na półkach, posiadać dłuższą datę ważności, a liczba bakterii w produkcie zostaje na stałym poziomie przez cały okres przydatności do użytku.
Badania skuteczności wyrobu
Zgodnie z wynikiem badań in vitro przeprowadzonych przez Gofarm, spray Tyndalisept ogranicza wzrost badanych drobnoustrojów chorobotwórczych dzięki odpowiednio dobranej kompozycji składników formulacji.
Bakterie tyndalizowane zawarte w wyrobie wykazują konkurencję* wobec trzech drobnoustrojów chorobotwórczych, które są odpowiedzialne za najczęściej występujące infekcje gardła i jamy ustnej (Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae i Candida albicans). Inaktywowane bakterie przylegają do tkanki, dzięki czemu stanowią konkurencję dla drobnoustrojów patogennych i ograniczają ich przyleganie do błony śluzowej.
Chcesz wiedzieć więcej o produkcie i wynikach badań skuteczności? Napisz > sales@gofarm.pl ]
Spray do gardła i jamy ustnej z tyndalizowanymi bakteriami Lacticaseibacillus rhamnosus HA-111 to nowość godna zainteresowania. Chcesz dostarczyć na rynek innowacyjny i skuteczny wyrób medyczny? Dodaj do swojego portfolio.
*Tyndalizacja – inaczej określana jest jako pasteryzacja funkcjonalna. Proces ten ma na celu zabicie wszystkich drobnoustrojów, zarówno w formie wegetatywnej, jak i w formie przetrwalnikowej. Polega na trzykrotnym przeprowadzeniu pasteryzacji w temperaturze ok. 100 °C. Po każdym ogrzaniu dany materiał jest ochładzany i pozostawiany w temperaturze pokojowej.